Passa al contingut principal

Impacte d'una Incineradora a la Nostra Comunitat: Què Podem Esperar?

 Impacte d'una incineradora a la nostra comunitat: Què podem esperar?

🌍 Davant del projecte d'incineració que ens imposa Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) i Griñó Ecològic a Juneda, a tan sols 5 quilòmetres de Torregrossa, volem compartir amb vosaltres alguns dels efectes quotidians que podríem experimentar, tant físics com mentals, per ajudar a crear consciència sobre el que podria significar viure tan a prop d'aquesta instal·lació.

🔍 Efectes en la nostra vida diària:

  1. Qualitat de l'aire: Augment de contaminants que afecten la nostra salut. La nostra meteorologia, amb molts dies d'anticicló, manca de vent i boires hivernals, fa que els contaminants s'acumulin més fàcilment a l'atmosfera, augmentant el risc per a la nostra salut. Les dioxines i furans que emet la incineradora són extremadament perillosos, ja que poden causar càncer, afectar el sistema immunitari, reproductiu, endocrí i el sistema nerviós. A més de problemes respiratoris, aquests compostos tòxics poden provocar serioses malalties cròniques a llarg termini.
  2. Trànsit de camions: L'augment del trànsit de camions transportant residus cap a la planta incrementarà el soroll en les carreteres properes a Torregrossa, la contaminació de l’aire i el deteriorament de les infraestructures vials locals, afectant el descans i la tranquil·litat, així com augmentant el risc d'accidents de trànsit.
  3. Olor: Emissió d'olors desagradables que redueixen el nostre confort. La falta de vent pot fer que aquestes olors persisteixin més temps a l'aire, afectant la qualitat de vida diària i fent difícil gaudir de les activitats a l'aire lliure.
  4. Aigua: Risc de contaminació dels nostres aqüífers i del Canal d'Urgell, que podria afectar l'ús agrícola i ramader. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i altres organismes de salut pública europeus, concentracions molt baixes de dioxines a l'aigua poden ser suficients per causar efectes adversos sobre la salut. Aquestes substàncies poden contaminar grans volums d'aigua i bioacumular-se en la cadena alimentària, afectant greument la salut de la població i dels animals, així com danyant els cultius, que són la base econòmica de la nostra comunitat.
  5. Qualitat de fruita dolça, oli, ous i carn: Les dioxines i furans poden afectar la qualitat dels aliments produïts, obligant la seva retirada del mercat alimentari. 

💭 Efectes mentals i emocionals:

  1. Estrès i ansietat: Preocupació constant per la salut personal i de les nostres famílies. Saber que estem exposats a substàncies tòxiques pot generar un nivell alt d'estrès i ansietat, afectant la salut mental i el benestar general.
  2. Percepció de risc: Sentiments d'inseguretat i perill. La presència d'una incineradora pot crear una percepció de risc constant, afectant la tranquil·litat i la qualitat de vida dels residents.
  3. Valors immobiliaris: Devaluació de les propietats i dificultats econòmiques. La proximitat a una incineradora pot reduir el valor de les propietats, dificultant la venda o lloguer d'habitatges i generant preocupacions econòmiques per als propietaris.
  4. Reputació de la zona: Imatge negativa que afecta el turisme, les empreses locals i, especialment, l'agricultura i la ramaderia, que són la base de la nostra economia. La presència d'una incineradora pot dissuadir visitants i inversors, afectant negativament el desenvolupament econòmic local.

🛑 És essencial que tots estiguem informats i preparats per afrontar aquests canvis potencials. En les properes publicacions, aprofundirem en cadascun d'aquests punts per donar-vos tota la informació necessària.

Comparteix aquesta informació amb els teus veïns i junts fem front a aquest repte per protegir la nostra salut i la nostra comunitat. 💪🌿

#Torregrossa #FemLlavor #Salut

Fonts:

  • Document EER-1-1-63-8.pdf
  • Document dhdmTW5DFp5ttRTDzDd5rjz.pdf
  • Document gerassimidou-et-al-2020-characterisation-and-composition-identification-of-waste-derived-fuels-obtained-from-municipal.pdf
  • Document ARTICLES GASIFICACIÓ.pdf
  • Document 10751132_6.pdf
  • Estudis de l'OMS i altres organismes europeus de salut pública
  • Casos d'exemples de contaminació amb dioxina a Alemanya i Xina






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CAMINADA A LA LLUM DE LA LLUNA - 23 JULIOL 2021 - LA CASELLA DE TORREGROSSA

L'ajuntament de Torregrossa juntament amb l'associació Fem Llavor han organitzat l'edició 2021 de la caminada de la llum de la lluna que es celebra de manera anual en aquesta població. Aquesta caminada tindrà lloc el proper dia 23 de juliol de 2021 a les 21.30 h de la nit a la casella del poble.  L'activitat és gratuïta però totes les persones que hi vulguin participar hauran de formalitzar la seva inscripció en el següent enllaç:  INSCRIPCIONS Per aquesta edició, l'associació Fem Llavor ha preparat dos recorreguts de 4 i 8 quilòmetres que podeu veure a continuació:  El recorregut de 4 km El recorregut de 8 km En aquesta edició de la caminada de la llum de la lluna no hi haurà avituallaments intermedis, pel que recomanem que cadascú es porti l'aigua que necessitarà per completar el recorregut de casa.  També demanem precaució en els trams en que els recorreguts passen pel costat del canal d'Urgell i el desaigüe de Juneda i Torregrossa, respecteu i mantingueu

FORMULARI D'INSCRIPCIÓ A LA CÀPSULA "DESCOBREIX I TASTA: EL MÓN DE L'OLI D'OLIVA VERGE EXTRA"

  INSCRIPCIONS A LA CÀPSULA INFORMATIVA GRATUÏTES PERÒ LIMITADES, 1 FORMULARI PER PERSONA

INSOSTENIBLE RERE LA BROSSA - SENSE FICCIÓ - 3CAT - 15/06/2023

"Insostenible Rere la Brossa – Sense Ficció" El documental investiga la gestió de residus a Catalunya, revelant un negoci milionari sovint vinculat a pràctiques il·legals i crim organitzat. Destaca el cas de Griñó Ecològic, empresa catalana que importa residus, especialment d'Itàlia. Aquest flux constant de residus italians genera sospites per les seves connexions amb activitats criminals, incloent el transport il·legal de residus perillosos i la implicació amb la camorra. La manca de control efectiu i la traçabilitat dels residus són problemes greus que posen en risc la salut pública. Griñó Ecològic afirma dedicar-se a la sostenibilitat i transformar residus en recursos. No obstant això, les seves pràctiques són qüestionables, ja que importen residus per tractar-los i posteriorment redistribuir-los a altres llocs, sovint sense una gestió adequada. Això inclou el transport de residus des d'Itàlia fins a Tarragona, on són tractats i redistribuïts a altres instal·lac