Passa al contingut principal

Impacte d'una Incineradora a la Nostra Comunitat: Què Podem Esperar?

 Impacte d'una incineradora a la nostra comunitat: Què podem esperar?

🌍 Davant del projecte d'incineració que ens imposa Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) i Griñó Ecològic a Juneda, a tan sols 5 quilòmetres de Torregrossa, volem compartir amb vosaltres alguns dels efectes quotidians que podríem experimentar, tant físics com mentals, per ajudar a crear consciència sobre el que podria significar viure tan a prop d'aquesta instal·lació.

🔍 Efectes en la nostra vida diària:

 1. Qualitat de l'aire: Augment de contaminants que afecten la nostra salut. La nostra meteorologia, amb molts dies d'anticicló, manca de vent i boires hivernals, fa que els contaminants s'acumulin més fàcilment a l'atmosfera, augmentant el risc per a la nostra salut. Les dioxines i furans que emet la incineradora són extremadament perillosos, ja que poden causar càncer, afectar el sistema immunitari, reproductiu, endocrí i el sistema nerviós. A més de problemes respiratoris, aquests compostos tòxics poden provocar serioses malalties cròniques a llarg termini.
 2. Trànsit de camions: L'augment del trànsit de camions transportant residus cap a la planta incrementarà el soroll en les carreteres properes a Torregrossa, la contaminació de l’aire i el deteriorament de les infraestructures vials locals, afectant el descans i la tranquil·litat, així com augmentant el risc d'accidents de trànsit.
 3. Olor: Emissió d'olors desagradables que redueixen el nostre confort. La falta de vent pot fer que aquestes olors persisteixin més temps a l'aire, afectant la qualitat de vida diària i fent difícil gaudir de les activitats a l'aire lliure.
 4. Aigua: Risc de contaminació dels nostres aqüífers i del Canal d'Urgell, que podria afectar l'ús agrícola i ramader. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i altres organismes de salut pública europeus, concentracions molt baixes de dioxines a l'aigua poden ser suficients per causar efectes adversos sobre la salut. Aquestes substàncies poden contaminar grans volums d'aigua i bioacumular-se en la cadena alimentària, afectant greument la salut de la població i dels animals, així com danyant els cultius, que són la base econòmica de la nostra comunitat.
 5. Qualitat de fruita dolça, oli, ous i carn: Les dioxines i furans poden afectar la qualitat dels aliments produïts, obligant la seva retirada del mercat alimentari. 

💭 Efectes mentals i emocionals:

 1. Estrès i ansietat: Preocupació constant per la salut personal i de les nostres famílies. Saber que estem exposats a substàncies tòxiques pot generar un nivell alt d'estrès i ansietat, afectant la salut mental i el benestar general.
 2. Percepció de risc: Sentiments d'inseguretat i perill. La presència d'una incineradora pot crear una percepció de risc constant, afectant la tranquil·litat i la qualitat de vida dels residents.
 3. Valors immobiliaris: Devaluació de les propietats i dificultats econòmiques. La proximitat a una incineradora pot reduir el valor de les propietats, dificultant la venda o lloguer d'habitatges i generant preocupacions econòmiques per als propietaris.
 4. Reputació de la zona: Imatge negativa que afecta el turisme, les empreses locals i, especialment, l'agricultura i la ramaderia, que són la base de la nostra economia. La presència d'una incineradora pot dissuadir visitants i inversors, afectant negativament el desenvolupament econòmic local.

🛑 És essencial que tots estiguem informats i preparats per afrontar aquests canvis potencials. En les properes publicacions, aprofundirem en cadascun d'aquests punts per donar-vos tota la informació necessària.

Comparteix aquesta informació amb els teus veïns i junts fem front a aquest repte per protegir la nostra salut i la nostra comunitat. 💪🌿

#Torregrossa #FemLlavor #Salut

Fonts:

 • Document EER-1-1-63-8.pdf
 • Document dhdmTW5DFp5ttRTDzDd5rjz.pdf
 • Document gerassimidou-et-al-2020-characterisation-and-composition-identification-of-waste-derived-fuels-obtained-from-municipal.pdf
 • Document ARTICLES GASIFICACIÓ.pdf
 • Document 10751132_6.pdf
 • Estudis de l'OMS i altres organismes europeus de salut pública
 • Casos d'exemples de contaminació amb dioxina a Alemanya i Xina


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CAMINADA A LA LLUM DE LA LLUNA - 23 JULIOL 2021 - LA CASELLA DE TORREGROSSA

L'ajuntament de Torregrossa juntament amb l'associació Fem Llavor han organitzat l'edició 2021 de la caminada de la llum de la lluna que es celebra de manera anual en aquesta població. Aquesta caminada tindrà lloc el proper dia 23 de juliol de 2021 a les 21.30 h de la nit a la casella del poble.  L'activitat és gratuïta però totes les persones que hi vulguin participar hauran de formalitzar la seva inscripció en el següent enllaç:  INSCRIPCIONS Per aquesta edició, l'associació Fem Llavor ha preparat dos recorreguts de 4 i 8 quilòmetres que podeu veure a continuació:  El recorregut de 4 km El recorregut de 8 km En aquesta edició de la caminada de la llum de la lluna no hi haurà avituallaments intermedis, pel que recomanem que cadascú es porti l'aigua que necessitarà per completar el recorregut de casa.  També demanem precaució en els trams en que els recorreguts passen pel costat del canal d'Urgell i el desaigüe de Juneda i Torregrossa, respecteu i mantingueu

FORMULARI D'INSCRIPCIÓ A LA CÀPSULA "DESCOBREIX I TASTA: EL MÓN DE L'OLI D'OLIVA VERGE EXTRA"

  INSCRIPCIONS A LA CÀPSULA INFORMATIVA GRATUÏTES PERÒ LIMITADES, 1 FORMULARI PER PERSONA

Apadrina un arbre!

  PARC TEMÀTIC DE LA CASELLA DE TORREGROSSA Presentem la posada en marxa d’un projecte que en els darrers mesos hem estat treballant en col·laboració amb l’ Ajuntament del nostre municipi i l’assessorament tècnic de l’ Arboretum de Lleida. Aquest comporta la recuperació d’una zona del casc urbà per a que, a més d’oferir un espai natural per al lleure i gaudi, compleixi també una funció didàctica. A la zona més propera a la casella hi plantarem una mostra representativa d’arbres propis de les banquetes dels canals d’Urgell (18 en total). A la zona més allunyada, i organitzats per àmbits, hi plantarem arbres i vegetació baixa propis de les nostres terres abans de l’arribada de l’aigua del canal (20 en total). Delimitant tota la zona, 10 arbres més i 50 arbustos que acabaran formant una tanca vegetal. La plantació serà els dies  27 i 28 de febrer de 2021 i pots participar de 3 maneres diferents: Apadrinant un arbre, nosaltres ens cuidarem de plantar-lo Apadrinant i part