Passa al contingut principal

Qualitat de l'aire

Impacte d'una gasificadora a la nostra comunitat: Qualitat de l'aire


🌍 Davant del projecte d'incineració que ens imposa Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) i Griñó Ecològic a Juneda, a tan sols 5 quilòmetres de Torregrossa, volem compartir amb vosaltres alguns dels efectes quotidians que podríem experimentar, centrats en la qualitat de l'aire, per ajudar a crear consciència sobre el que podria significar viure tan a prop d'aquesta instal·lació.

🔍 Efectes sobre la Qualitat de l'Aire:

1. Qualitat de l'aire:

Els contaminants que emet la planta de gasificació afectaran directament la nostra salut. La meteorologia de la nostra zona, caracteritzada per molts dies d'anticicló, manca de vent i boires hivernals, fa que els contaminants s'acumulin més fàcilment a l'atmosfera. Les dioxines i furans, substàncies extremadament perilloses, poden causar càncer, afectar el sistema immunitari, reproductiu, endocrí i el sistema nerviós. Les cendres generades per la gasificació també poden contenir altes concentracions de dioxines i furans, que poden ser transportades per l'aire o infiltrades en el sòl, afectant cultius i animals. Aquestes substàncies s'acumulen en els greixos dels organismes vius, especialment en els humans, i són molt difícils d'eliminar. Les evidències científiques mostren els greus impactes de les dioxines sobre la salut, amb estudis documentats del CSIC i altres institucions.

2. Efectes de les Dioxines:

  • Origen i Formació: Les dioxines són substàncies altament tòxiques que no es troben de manera natural, sinó que es formen durant la combustió de productes orgànics en presència d'oxigen a temperatures d'entre 700 i 1.000 graus Celsius.

  • Toxicitat: Les dioxines són considerades les substàncies més tòxiques que existeixen al planeta. Són acumulatives i difícils d'eliminar, ja que s'acumulen en els greixos dels organismes vius, especialment en els humans. Segons l'OMS, la ingesta diària tolerable de dioxines és de 1-4 picograms per quilogram de pes corporal. Això significa que fins i tot petites quantitats poden ser perilloses. L'EPA considera que concentracions tan baixes com 0.001 picograms per litre poden ser perilloses. Per posar-ho en perspectiva, un picogram és una trilionèsima part d'un gram (1 pg = 0.000000000001 grams), mentre que un nanogram és una bilionèsima part d'un gram (1 ng = 0.000000001 grams).

  • Impacte sobre la Salut: Afecten el funcionament normal de la fisiologia humana, especialment les funcions hormonals. Són agents que alteren la regulació del genoma, afectant el tiroides, provocant diabetis, alteracions dels cicles sexuals, càncer i afectant especialment el desenvolupament cerebral dels fetus i infants petits. Durant la lactància, les dioxines acumulades en el greix de les mares es poden transferir als nadons a través de la llet materna.

  • Evidències Científiques: Fa més de 20 anys que hi ha evidències científiques que mostren els greus impactes de les dioxines sobre la salut. Els estudis científics del CSIC i altres institucions han documentat àmpliament els efectes nocius de les dioxines.

  • Història i Casos Notables: El primer cas conegut d’exposició massiva a les dioxines va ser durant la Guerra del Vietnam amb l’ús de l’agent taronja. Un altre cas notori va ser la contaminació amb dioxines del president d'Ucraïna, Yushchenko, per part dels russos. A Alemanya, es van haver de retirar del mercat grans quantitats de carn contaminada amb dioxines, afectant greument la indústria alimentària i la salut pública.

3. Normativa i Regles:

  • Normativa Internacional: A nivell internacional, la IARC (International Agency for Research on Cancer) ha classificat les dioxines com a substàncies cancerígenes. La normativa actual fixa un límit molt baix per a la presència de dioxines, ja que tenen efectes nocius fins i tot a concentracions molt petites.

4. Conclusió:

Les dioxines són extremadament perilloses per la salut humana i l’ecosistema. La seva presència i formació durant la incineració de residus representa un risc significatiu que justifica la necessitat de buscar alternatives més segures i sostenibles per a la gestió de residus. La Mercè Girona destaca la importància de reduir la producció de dioxines mitjançant la disminució de la incineració i la promoció de models de gestió de residus que evitin la seva formació.


És essencial que tots estiguem informats i preparats per afrontar aquests canvis potencials. En les properes publicacions, aprofundirem en cadascun d'aquests punts per donar-vos tota la informació necessària.

Comparteix aquesta informació amb els teus veïns i junts fem front a aquest repte per protegir la nostra salut i la nostra comunitat. 💪🌿

#Torregrossa #FemLlavor #Salut

Fonts:

  • Document EER-1-1-63-8.pdf
  • Document dhdmTW5DFp5ttRTDzDd5rjz.pdf
  • Document gerassimidou-et-al-2020-characterisation-and-composition-identification-of-waste-derived-fuels-obtained-from-municipal.pdf
  • Document ARTICLES GASIFICACIÓ.pdf
  • Document 10751132_6.pdf
  • Estudis de l'OMS i altres organismes europeus de salut pública
  • Informes de Mercè Botinas sobre salut i incineració
  • Cas d'Alemanya sobre la retirada de carn contaminada amb dioxines
  • Informació extreta del document "ENTREVISTA MERCÈ GIRONA".





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

INSOSTENIBLE RERE LA BROSSA - SENSE FICCIÓ - 3CAT - 15/06/2023

"Insostenible Rere la Brossa – Sense Ficció" El documental investiga la gestió de residus a Catalunya, revelant un negoci milionari sovint vinculat a pràctiques il·legals i crim organitzat. Destaca el cas de Griñó Ecològic, empresa catalana que importa residus, especialment d'Itàlia. Aquest flux constant de residus italians genera sospites per les seves connexions amb activitats criminals, incloent el transport il·legal de residus perillosos i la implicació amb la camorra. La manca de control efectiu i la traçabilitat dels residus són problemes greus que posen en risc la salut pública. Griñó Ecològic afirma dedicar-se a la sostenibilitat i transformar residus en recursos. No obstant això, les seves pràctiques són qüestionables, ja que importen residus per tractar-los i posteriorment redistribuir-los a altres llocs, sovint sense una gestió adequada. Això inclou el transport de residus des d'Itàlia fins a Tarragona, on són tractats i redistribuïts a altres instal·lac...

CAMINADA A LA LLUM DE LA LLUNA - 23 JULIOL 2021 - LA CASELLA DE TORREGROSSA

L'ajuntament de Torregrossa juntament amb l'associació Fem Llavor han organitzat l'edició 2021 de la caminada de la llum de la lluna que es celebra de manera anual en aquesta població. Aquesta caminada tindrà lloc el proper dia 23 de juliol de 2021 a les 21.30 h de la nit a la casella del poble.  L'activitat és gratuïta però totes les persones que hi vulguin participar hauran de formalitzar la seva inscripció en el següent enllaç:  INSCRIPCIONS Per aquesta edició, l'associació Fem Llavor ha preparat dos recorreguts de 4 i 8 quilòmetres que podeu veure a continuació:  El recorregut de 4 km El recorregut de 8 km En aquesta edició de la caminada de la llum de la lluna no hi haurà avituallaments intermedis, pel que recomanem que cadascú es porti l'aigua que necessitarà per completar el recorregut de casa.  També demanem precaució en els trams en que els recorreguts passen pel costat del canal d'Urgell i el desaigüe de Juneda i Torregrossa, respecteu i mantingue...

Caminada literària i presentació de la novel·la "El metall i els turons" d'Eduard Roure Blàvia

El pròxim dissabte 21 de setembre de 2024 , l'associació Fem Llavor organitza una activitat singular que combina natura i literatura. Es tracta d'una caminada pels voltants del municipi de Torregrossa que culminarà amb la presentació de la novel·la El metall i els turons , a càrrec del seu autor, l’escriptor lleidatà Eduard Roure Blàvia . La novel·la, guanyadora del XXXI Premi de Novel·la de la Universitat Autònoma de Barcelona, explora els conflictes socials i els interessos contraposats que conviuen en un poble de l’interior de Catalunya. A través d'una trama rica en intriga i corrupció, l'autor fa un retrat profund dels habitants d’un territori en tensió. La caminada proposa recórrer espais que podrien ser escenaris de la novel·la, en un ambient que evoca els conflictes descrits a l'obra. Detalls de l'activitat: Data : Dissabte, 21 de setembre de 2024 Hora de sortida : 17.30 h Lloc de trobada : Plaça 11 de setembre, Torregrossa Durada aproximada : 50 minuts (...