Passa al contingut principal

Nova Tracjusa: una solució o un risc ambiental?

El Col·legi Professional d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) ha expressat la seva preocupació pel projecte Nova Tracjusa, una proposta de reconversió de la planta de tractament de dejeccions ramaderes de Juneda en una planta de gasificació de residus urbans. Aquest projecte, que promet una gestió més eficient dels purins a la Plana de Lleida, ha generat un fort debat per les seves implicacions ambientals i econòmiques.

El COAMB alerta que la quantitat de residus que Nova Tracjusa preveu tractar (fins a 45.000 tones) supera àmpliament la generació local, la qual cosa contradiu el principi de proximitat en la gestió dels residus. A més, es qüestiona si el projecte s’ajusta realment als principis d’economia circular, ja que depèn de residus externs i no prioritza la reducció, reutilització i reciclatge dins del territori.

L’entitat també remarca els riscos inherents a la gasificació de residus, que poden suposar impactes ambientals i sanitaris si no es prenen mesures de seguretat estrictes. En aquest sentit, insisteixen que les administracions han de garantir el màxim rigor en la seva valoració i aprovació.

Finalment, el COAMB defensa que hi ha alternatives més sostenibles per al tractament dels purins, com la digestió anaeròbia per a la producció de biogàs o altres tecnologies avançades. Per això, fan una crida a replantejar la gestió de les dejeccions ramaderes a la Plana de Lleida amb una visió més integrada i respectuosa amb l’entorn.

A Fem Llavor compartim aquesta preocupació i creiem que qualsevol projecte que afecti el medi ambient ha de ser valorat amb la màxima transparència i criteris de sostenibilitat. Seguiu llegint per conèixer tots els detalls d’aquest debat que ens afecta a tots.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

INSOSTENIBLE RERE LA BROSSA - SENSE FICCIÓ - 3CAT - 15/06/2023

"Insostenible Rere la Brossa – Sense Ficció" El documental investiga la gestió de residus a Catalunya, revelant un negoci milionari sovint vinculat a pràctiques il·legals i crim organitzat. Destaca el cas de Griñó Ecològic, empresa catalana que importa residus, especialment d'Itàlia. Aquest flux constant de residus italians genera sospites per les seves connexions amb activitats criminals, incloent el transport il·legal de residus perillosos i la implicació amb la camorra. La manca de control efectiu i la traçabilitat dels residus són problemes greus que posen en risc la salut pública. Griñó Ecològic afirma dedicar-se a la sostenibilitat i transformar residus en recursos. No obstant això, les seves pràctiques són qüestionables, ja que importen residus per tractar-los i posteriorment redistribuir-los a altres llocs, sovint sense una gestió adequada. Això inclou el transport de residus des d'Itàlia fins a Tarragona, on són tractats i redistribuïts a altres instal·lac...

CAMINADA A LA LLUM DE LA LLUNA - 23 JULIOL 2021 - LA CASELLA DE TORREGROSSA

L'ajuntament de Torregrossa juntament amb l'associació Fem Llavor han organitzat l'edició 2021 de la caminada de la llum de la lluna que es celebra de manera anual en aquesta població. Aquesta caminada tindrà lloc el proper dia 23 de juliol de 2021 a les 21.30 h de la nit a la casella del poble.  L'activitat és gratuïta però totes les persones que hi vulguin participar hauran de formalitzar la seva inscripció en el següent enllaç:  INSCRIPCIONS Per aquesta edició, l'associació Fem Llavor ha preparat dos recorreguts de 4 i 8 quilòmetres que podeu veure a continuació:  El recorregut de 4 km El recorregut de 8 km En aquesta edició de la caminada de la llum de la lluna no hi haurà avituallaments intermedis, pel que recomanem que cadascú es porti l'aigua que necessitarà per completar el recorregut de casa.  També demanem precaució en els trams en que els recorreguts passen pel costat del canal d'Urgell i el desaigüe de Juneda i Torregrossa, respecteu i mantingue...

Caminada literària i presentació de la novel·la "El metall i els turons" d'Eduard Roure Blàvia

El pròxim dissabte 21 de setembre de 2024 , l'associació Fem Llavor organitza una activitat singular que combina natura i literatura. Es tracta d'una caminada pels voltants del municipi de Torregrossa que culminarà amb la presentació de la novel·la El metall i els turons , a càrrec del seu autor, l’escriptor lleidatà Eduard Roure Blàvia . La novel·la, guanyadora del XXXI Premi de Novel·la de la Universitat Autònoma de Barcelona, explora els conflictes socials i els interessos contraposats que conviuen en un poble de l’interior de Catalunya. A través d'una trama rica en intriga i corrupció, l'autor fa un retrat profund dels habitants d’un territori en tensió. La caminada proposa recórrer espais que podrien ser escenaris de la novel·la, en un ambient que evoca els conflictes descrits a l'obra. Detalls de l'activitat: Data : Dissabte, 21 de setembre de 2024 Hora de sortida : 17.30 h Lloc de trobada : Plaça 11 de setembre, Torregrossa Durada aproximada : 50 minuts (...