En els darrers dies, hem compartit dues publicacions a les nostres xarxes socials que han tingut respostes molt diferents. La primera, una crida a reflexionar sobre la construcció d’una planta gasificadora a Juneda i la problemàtica d’importar residus d’altres llocs a la nostra comarca. La segona, un acte espontani i inspirador de dos nens que van decidir fer plotting durant només deu minuts al costat de casa seva.
El contrast entre l’abast i les interaccions que han generat ambdues publicacions és evident i ens porta a plantejar-nos preguntes sobre com ens comuniquem i, sobretot, sobre com escoltem i processem els missatges que rebem com a comunitat.
Per què connectem amb unes històries i no amb d’altres?
És innegable que el gest dels nens recollint deixalles ens captiva. És una acció tangible, visual i emocional que ens parla d’esperança i compromís en una escala molt propera i fàcil d’entendre. En canvi, la petició a la Unió Europea, malgrat la seva importància crítica per al futur mediambiental de la nostra regió, pot semblar distant, complexa o, fins i tot, desconnectada del nostre dia a dia.
Aquest fenomen no és nou. Els éssers humans connectem amb històries que apel·len als nostres sentiments immediats i que podem visualitzar fàcilment. Però això no significa que les causes més grans o més difícils de comunicar siguin menys importants. De fet, és precisament aquest tipus de qüestions les que sovint requereixen una atenció més gran, perquè són les que tenen un impacte a llarg termini en el nostre territori i en la qualitat de vida de tothom.
Aprendre a escoltar i actuar en tots els nivells
Des de Fem Llavor, ens preguntem com podem fomentar una ciutadania crítica i participativa que sàpiga equilibrar l’atenció a accions petites i concretes amb la reflexió sobre les qüestions més estructurals i globals. No es tracta de triar entre una cosa i l’altra, sinó d’entendre que totes formen part del mateix esforç per viure en un món millor.
Volem convidar-vos a reflexionar sobre com processem la informació que rebem i com podem donar suport tant a accions locals com a iniciatives que requereixen un esforç col·lectiu més ampli. Perquè, al final, el que passa en un petit racó del nostre poble i el que es decideix en grans institucions com la Unió Europea són dues cares de la mateixa moneda: la cura del nostre entorn i el compromís amb un futur més sostenible.
La força de la comunitat
Des de la nostra associació, continuarem treballant per fer visibles tots aquests temes, des de les petites accions de cada dia fins a les grans decisions que ens afecten com a comunitat. Ens comprometem a explicar millor i a escoltar més. Perquè cada gest, cada opinió i cada acció compta.
Gràcies per formar part d’aquesta reflexió amb nosaltres. Us animem a seguir participant, a debatre, a actuar. Perquè sí que passa res, en les petites coses i en les grans
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada