Noticia: @SomGarrigues - 06/02/2025
Una vintena de professionals sanitaris de les Garrigues i altres àrees pròximes han redactat un manifest en què alerten dels efectes sobre la salut de l’emissió de dioxines, furans i altres substàncies que es generarien a la planta de Tracjusa, al terme de Juneda. “Aquests productes contenen partícules en suspensió, moltes de tamany molt petit (ultrafines) que passen fàcilment als pulmons i allà s'absorbeixen a la sang. Són tòxics i tenen efectes cancerígens i teratògens, fins i tot a baixes concentracions, per causa de la bioacumulació”, diu el manifest. Ara, la intenció dels impulsors és recollir adhesions i presentar la demanda a la Taula de la Qualitat de l’Aire de les Garrigues que s’ha de celebrar la setmana que ve a les Borges, convocada per la Generalitat.
Els promotors del manifest apunten que la contaminació atmosfèrica té una especial incidència a les Garrigues i voltants al ser una zona que “obstaculitza la dispersió de les partícules contaminants més perjudicials per a la salut, exposant la població d'aquests territoris a la seva inhalació de manera persistent i, sovint, a uns nivells més elevats dels legalment permesos”. “Com a professionals de la salut que atenen les poblacions afectades, ens resulta ineludible expressar el nostre rebuig davant de qualsevol projecte que suposi [...] una exposició continuada a aquestes partícules contaminants potencialment perjudicials per a la salut de les persones”, afegeix el text.
Per tot plegat, els firmants expliciten el seu suport a la plataforma Aturem la Incineradora i demanen que els aparells de vigilància ambiental mesurin no només les micropartícules PM 10 sinó també les PM 2,5, “les de major risc d'arribar a alvèols pulmonars i ser transferides a sang”, que es declari aquest territori com Zona de Protecció Especial i que “prevalgui el dret públic de la salut”.
Estudi
d’impacte ambiental
En l’estudi d’impacte
ambiental del projecte de Tracjusa, datat el 2016 i aprovat
per la Generalitat l’any 2021, es fa referència a
les dioxines i furans com a contaminants “persistents, estables,
bioacumulables i tòxics per als éssers humans”, l’exposició
prolongada als qualss “s'ha relacionat amb alteracions
immunitàries, del sistema nerviós en desenvolupament, del sistema
endocrí i de la funció reproductora” i es recorda que “l'Agència
Internacional per a la Recerca del Càncer ha classificat un tipus de
dioxines “com a carcinogènica humana”.
La declaració d’impacte ambiental, no obstant això, indica que es preveuen mesuraments en continu a la xemeneia d'emissió de gasos de l’empresa. En les consultes fetes per l'Oficina de Gestió Ambiental Unificada, la del Departament de Salut considerava que les prescripcions tècniques i els valors d'immissió de dioxines i furans previstos en l'estudi de simulació “han de permetre garantir una gestió adequada del risc i la protecció de la salut humana”. De totes maneres, Salut considerava “adient” que es fes un seguiment dels nivells d'immissió de dioxines i furans a la zona afectada “a fi de comprovar que s'assoleixen els nivells més baixos possibles d'aquests compostos”. L’autorització estableix que l’empresa haurà de mesurar les dioxines i furans a Puiggròs, al ser el nucli habitat més proper al punt de més impacte de les emissions.
Fonts de la plataforma Aturem la Incineradora apunten que d’ençà de la presentació i aprovació de l’estudi d’impacte ambiental s’han aprovat noves normatives, com el Pla de qualitat de l’aire Horitzó 2027, l’estiu de l’any passat, que són més restrictives i, per tant, s’haurien de tenir en compte a l’hora d’autoritzar o no la nova activitat de la planta.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada