Passa al contingut principal

CICLE VITAL - Informatiu Periòdic #1

 

L’equinocci de tardor és un fenomen astronòmic que marca el moment en què el dia i la nit tenen, aproximadament, la mateixa durada.

Això passa perquè el Sol està directament sobre l’Equador terrestre. A l’hemisferi nord l’equinocci de tardor sol ocórrer al voltant del 22 o 23 de setembre, i marca l’inici de la tardor. En l’hemisferi sud, té lloc al voltant del 20 o 21 de març.

Després de l’equinocci de tardor, els dies continuen fent-se progressivament més curts fins al solstici d’hivern.

Amb la tardor s’inicia un període que podem aprofitar per recollir-nos, mirar endins i veure com ha anat la collita, el temps de producció que anem deixant. Temps per identificar tot allò del que ja no ens cal i, per tant, podem desprendre’ns. Així com ho fan les plantes i molts animals, és temps de preparació per al repòs hivernal.

**Actes organitzats per l’associació amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torregrossa**

  • Càpsula informativa sobre el món de l’oli d’oliva verge extra (febrer)
  • Assemblea general de Fem Llavor (15 de març)
  • Taller de reconeixement i usos de plantes del nostre entorn a l’Escola La bassa (20-21 de març)
  • Floreix Torregrossa (abril)
  • Caminada etnobotànica pels tossals de l’infern (12 de maig)
  • Caminada i conversa literària. Presentació de la novel·la “El metall i els turons” amb l’autor Eduard Roure Blàvia (21 setembre)

**Temes de treball amb l’Ajuntament de Torregrossa**

Tenim establertes trobades mensuals on tractem diferents temes relacionats amb la conservació i promoció del patrimoni natural del nostre municipi, alguns dels temes que tractem:

  • Zona enjardinada de la Casella.
    • Estem al cas per tal que es vagin reposant les plantes malmeses i es faci el manteniment adient. Així mateix hem contactat amb els responsables de Talma per tal d’acordar/definir com enjardinar els parterres dels àmbits de vegetació autòctona (abans de la vinguda de l’aigua dels canals)
  • Edifici de la Casella
    • Hem presentat una proposta per a que aquest espai sigui un centre d’interpretació del patrimoni històric i natural del municipi. Aquest està pendent de ser presentat a la C. Regants del Canal d’Urgell, juntament amb altres propostes semblants, a través de la plataforma Canal Viu per aconseguir subvenció.
  • Vegetació de les places i jardins.
    • Vetllem i aportem idees per a que es dugui a terme un bon manteniment dels arbres i zones de vegetació (zona dels jardins de les escoles, plaça Sant Jaume, Sant Antoni, zona del laberint...)
  • Planta EcoBiogas (antiga Audax Green).
    • Hem demanat informació sobre el nou projecte i promogut una trobada amb tècnics de l’empresa i d’altres d’independents per tal d’estudiar les pros i contres per al nostre territori d’aquesta explotació. Demanant també, una presentació pública per part de l’empresa promotora del projecte.
  • Planta incineradora de Juneda.
    • Hem proposat a l’Ajuntament diferents tipus d’accions per tal d’informar de les possibles repercussions del funcionament d’aquesta instal·lació, així com de promoure posicionaments en contra de la seva posada en marxa.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CAMINADA A LA LLUM DE LA LLUNA - 23 JULIOL 2021 - LA CASELLA DE TORREGROSSA

L'ajuntament de Torregrossa juntament amb l'associació Fem Llavor han organitzat l'edició 2021 de la caminada de la llum de la lluna que es celebra de manera anual en aquesta població. Aquesta caminada tindrà lloc el proper dia 23 de juliol de 2021 a les 21.30 h de la nit a la casella del poble.  L'activitat és gratuïta però totes les persones que hi vulguin participar hauran de formalitzar la seva inscripció en el següent enllaç:  INSCRIPCIONS Per aquesta edició, l'associació Fem Llavor ha preparat dos recorreguts de 4 i 8 quilòmetres que podeu veure a continuació:  El recorregut de 4 km El recorregut de 8 km En aquesta edició de la caminada de la llum de la lluna no hi haurà avituallaments intermedis, pel que recomanem que cadascú es porti l'aigua que necessitarà per completar el recorregut de casa.  També demanem precaució en els trams en que els recorreguts passen pel costat del canal d'Urgell i el desaigüe de Juneda i Torregrossa, respecteu i mantingueu

FORMULARI D'INSCRIPCIÓ A LA CÀPSULA "DESCOBREIX I TASTA: EL MÓN DE L'OLI D'OLIVA VERGE EXTRA"

  INSCRIPCIONS A LA CÀPSULA INFORMATIVA GRATUÏTES PERÒ LIMITADES, 1 FORMULARI PER PERSONA

Caminada literària i presentació de la novel·la "El metall i els turons" d'Eduard Roure Blàvia

El pròxim dissabte 21 de setembre de 2024 , l'associació Fem Llavor organitza una activitat singular que combina natura i literatura. Es tracta d'una caminada pels voltants del municipi de Torregrossa que culminarà amb la presentació de la novel·la El metall i els turons , a càrrec del seu autor, l’escriptor lleidatà Eduard Roure Blàvia . La novel·la, guanyadora del XXXI Premi de Novel·la de la Universitat Autònoma de Barcelona, explora els conflictes socials i els interessos contraposats que conviuen en un poble de l’interior de Catalunya. A través d'una trama rica en intriga i corrupció, l'autor fa un retrat profund dels habitants d’un territori en tensió. La caminada proposa recórrer espais que podrien ser escenaris de la novel·la, en un ambient que evoca els conflictes descrits a l'obra. Detalls de l'activitat: Data : Dissabte, 21 de setembre de 2024 Hora de sortida : 17.30 h Lloc de trobada : Plaça 11 de setembre, Torregrossa Durada aproximada : 50 minuts (